Translate

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Πώς Βρίσκω τους Κωδικούς του Wi-Fi σε Windows και Android

  Μάρκος Στάμκος                                                             Ιούλιος 2017

Οι περισσότεροι από μας συνδεόμαστε  καθημερινά  σε διάφορα ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi). 
Πόσοι όμως θυμόμαστε όλα αυτά τα συνθηματικά απ' έξω, σε περίπτωση που χρειαστεί να τα δώσουμε σε κάποιον φίλο, ή να τα περάσουμε σε μια άλλη συσκευή μας; Δείτε παρακάτω πόσο εύκολα βρίσκουμε τους αποθηκευμένους κωδικούς του Wi-Fi στα Windows και Android.
 Γιατί είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τους κωδικούς του Wi-Fi..
Δεν είμαστε όλοι έμπειροι χρήστες του ίντερνετ, έτσι ώστε να έχουμε κάνει root στην Android συσκευή μας. Ούτε γνωρίζουμε ότι το NFC, όπως θα δούμε στη συνέχεια, μπορεί να μας βοηθήσει με αυτόματο τρόπο και χωρίς root.
Ως γνωστόν, ένας κωδικός πρόσβασης για Wi-Fi που λογικά δεν θα είναι τεμπέλικος, θα περιλαμβάνει αρκετούς αριθμούς και σύμβολα.
Αναμφίβολα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τον θυμόμαστε για να τον πληκτρολογήσουμε σε άλλη συσκευή, ή να τον μοιραστούμε προφορικά.
Σε πολλούς από μας έχει τύχει να επισκεφτούμε ένα φιλικό σπίτι και να ζητήσουμε τους κωδικούς πρόσβασης για το ασύρματο δίκτυο της οικίας. Είναι πολύ πιθανό ο οικοδεσπότης να μην τους θυμόταν, και να έψαχνε κάτω από το router για να τους βρει.
Κάτι παρόμοιο μπορεί να μας συμβεί και σε δημόσιους χώρους, ή σε κάποιο καφέ.
Για παράδειγμα, όταν ένας φίλος μας χρειαστεί τους κωδικούς του Wi-Fi, ή θελήσουμε να τους εισάγουμε σε μία άλλη συσκευή μας, πρέπει να ψάξουμε πάλι τους υπεύθυνους για να μας τους δώσουν.
Πώς βρίσκω τους κωδικούς του Wi-Fi στα Windows..
 Εάν χρησιμοποιούμε Windows 7 και άνω, είναι εύκολο να βρούμε τους κωδικούς πρόσβασης για το δίκτυο που είμαστε συνδεδεμένοι τη συγκεκριμένη στιγμή.
 Στον οδηγό θα αναφερθούμε για τα Windows 10, αλλά η διαδικασία είναι παρόμοια και για τα υπόλοιπα Windows.
 Οι κωδικοί πρόσβασης του παρόντος δικτύου..
 Εκείνο που κάνουμε αρχικά είναι να πατήσουμε ταυτόχρονα το πλήκτρο των Windows και το "R"...
...και στη μικρή καρτέλα εκτέλεσης που θα ανοίξει, πληκτρολογούμε ή επικολλούμε την εντολή:
ncpa.cpl

Αφού πατήσουμε στο "OK", στην επόμενη καρτέλα κάνουμε δεξί κλικ πάνω στο Wi-Fi, επιλέγοντας την “Κατάσταση”.
Κατόπιν πατάμε στις "Ιδιότητες ασύρματου δικτύου"…
...αμέσως μετά στην "Ασφάλεια"…
...και στο τέλος κάνουμε κλικ στην εμφάνιση χαρακτήρων. Στο πεδίο "Κλειδί ασφαλείας δικτύου" θα εμφανιστεί ο κωδικός του Wi-Fi.
Τα συνθηματικά δικτύων που είχαμε συνδεθεί στο παρελθόν..
Ο ευκολότερος τρόπος για να βρούμε όλους τους κωδικούς στα ασύρματα δίκτυα που επισκεφτήκαμε στο παρελθόν, είναι μέσω μιας πολύ μικρής εφαρμογής, το Magical Jelly Bean.
 Το ελαφρύ πρόγραμμα κατά τη λήψη και την εγκατάστασή του, δεν κρύβει κανέναν κίνδυνο από ανεπιθύμητο τρίτο λογισμικό, και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.
 Στη συνέχεια, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τρέξουμε το πρόγραμμα. Αμέσως μετά θα μας εμφανίσει όλους τους κωδικούς του Wi-Fi στα δίκτυα που έχουμε συνδεθεί στο παρελθόν.
 Από εκεί και μετά, κάνοντας δεξί κλικ, μπορούμε να αποθηκεύσουμε ή να αντιγράψουμε οποιοδήποτε συνθηματικό θελήσουμε.
 Τώρα που έχουμε βρει όλους τους διάσπαρτους και φαινομενικά χαμένους κωδικούς πρόσβασης των ασύρματων δικτύων, είναι μία καλή στιγμή για να εξοικειωθούμε και με έναν εξελιγμένο διαχειριστή κωδικών.
 Πώς βρίσκω τους κωδικούς του WiFi στο Android..
Η ανεύρεση των συνθηματικών του Wi-Fi που ήδη χρησιμοποιούμε στο Android, αλλά και των υπόλοιπων ασύρματων δικτύων που είχαμε επισκεφτεί στο παρελθόν, απαιτεί root στη συσκευή.
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό σε πολλές συσκευές να μην βοηθήσει ούτε το root. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές κρυπτογραφούν πλέον τα συνθηματικά του Wi-Fi.
 Ως εκ τούτου, γνωστές εφαρμογές για root όπως το WiFi Key Recovery ή το ES File Explorer, που υλοποιούν την ανεύρεση των κωδικών του Wifi, δεν θα είναι αποτελεσματικές σε πολλές Android συσκευές.
 Σε εμάς τουλάχιστον και σε συσκευή Samsung που έχει root, κανένα από αυτά τα apps δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τους αποθηκευμένους κωδικούς. Αυτό ήταν κάτι που το έκαναν με επιτυχία στο παρελθόν.
 Χωρίς root στη συσκευή..
Ωστόσο, δεν χάθηκαν οι ελπίδες για πρόσβαση στους αποθηκευμένους κωδικούς του Wi-Fi.
Υπάρχει τρόπος να μεταφέρουμε όλα τα αποθηκευμένα συνθηματικά στους φίλους και στις άλλες συσκευές μας. Δεν χρειάζεται να απευθυνόμαστε συνεχώς σε τρίτους, και ούτε να έχουμε root στο κινητό.
 Αυτόματο μοίρασμα Wi-Fi κωδικών..
Με το NFC στο Android και τις μικρές και θαυματουργές ετικέτες NFC (tags), μπορούμε με εξαιρετική ευκολία να μοιραστούμε και τον πιο σύνθετο σανσκριτικό κωδικό, εντυπωσιάζοντας ταυτόχρονα και τους φίλους.
 Διαμέσου app στο Play Store..
Αυτό το επιτυγχάνουμε με ένα NFC tag και το InstaWifi, ένα μικρό και δωρεάν app στο Play Store.
 Η πολύ απλή εφαρμογή αποθηκεύει τους κωδικούς σε μια ετικέτα NFC που θα της υποδείξουμε.
 Από εκεί και μετά, όποιο κινητό φίλου ή κάποια άλλη συσκευή μας έρθει σε κοντινή επαφή με το NFC tag, θα συνδέεται αυτόματα στο δίκτυο Wi-Fi. Ταυτόχρονα θα αποθηκεύει και το συνθηματικό. Αρκεί βέβαια αυτές οι συσκευές να υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC.
 Μέσα από το Android..
Στο Marshmallow και το Nougat μπορούμε να κάνουμε αυτή τη χρήσιμη εγγραφή κωδικών του Wi-Fi μέσα από το λειτουργικό, χωρίς τη βοήθεια τρίτης εφαρμογής.
 Το μόνο που κάνουμε είναι να πατήσουμε παρατεταμένα πάνω στο όνομα του δικτύου που μας ενδιαφέρει. Αμέσως μετά πατάμε "Εγγραφή σε ετικέτα NFC".
 WiFi WPS WPA TESTER..
Πρόκειται για ένα app που μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε αποτελεσματικά την ασφάλεια στα πρωτόκολλα WPS-WPA του δικτύου μας.
Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει αν υπάρχει κάποιο κενό ασφαλείας στο router. Ταυτόχρονα, μας ενημερώνει αν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των κωδικών του Wi-Fi από τρίτους.
Το WiFi WPS WPA Tester διατίθεται δωρεάν στο Play Store.
 Εντοπίζει συνθηματικά που δεν είναι αποθηκευμένα..
Η εφαρμογή μπορεί να εκτελέσει αυτόν τον έλεγχο και σε οποιοδήποτε άλλο δίκτυο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το app μπορεί να ανιχνεύσει κωδικούς του Wi-Fi σε δίκτυα που δεν έχουμε συνδεθεί στο παρελθόν.
Εμείς σε κάθε περίπτωση συνιστούμε να το χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά και μόνο για να ελέγξετε το δικό σας δίκτυο. Είναι προφανές ότι η ανίχνευση των συνθηματικών σε ιδιωτικά ασύρματα δίκτυα αποτελεί κακή χρήση της εφαρμογής.
 Για να ελέγξουμε τα δίκτυα, τα δικά μας και των φίλων, θα πρέπει αρχικά να τους έχουμε κάνει την απαραίτητη παράβλεψη δικτύου. Έτσι η Android συσκευή μας δεν θα θυμάται τους συγκεκριμένους κωδικούς.
 Το WPS WPA Tester για να ξεκινήσει τους ελέγχους, θα πρέπει στην αρχή να έχουμε επιλέξει το "AutoScan". Αν θέλουμε πιο πλήρη έλεγχο, αποεπιλέγουμε το "WPS Only" στο κάτω τμήμα της καρτέλας.
 Το πράσινο χρώμα στα δίκτυα υποδεικνύει ότι υπάρχει κενό ασφαλείας, και ενδεχομένως οι κωδικοί μας να είναι προσβάσιμοι. Για να ελέγξουμε την ευπάθεια του WiFi, πατάμε στο "Connect Automatic Pin".
 Αν γίνει σύνδεση στο Wi-Fi, σημαίνει ότι το app βρήκε τους κωδικούς μας, που τους είχαμε παραβλέψει στην συσκευή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ταυτόχρονα το app θα αποθηκεύσει ξανά στη συσκευή αυτά τα συνθηματικά.
 Η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει σε συσκευές με ή χωρίς root. Το πλεονέκτημα που υπάρχει με το root είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε όλους τους κωδικούς του Wi-Fi που έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.
 Για τις συσκευές χωρίς root, πριν ξεκινήσει ο έλεγχος και πριν πατήσουμε στο "Connect Automatic Pin", πρέπει να επιλέξουμε την ένδειξη "No Root".
 ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκούλιαρη.. Αγία Κυριακή Κοζάνης.. Η καταγωγή μου.. Το χωριό  της Ρίγανης ...