Translate

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Καθαρισμός Πληκτρολογίου..

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το πληκτρολόγιό σας; Αν η απάντηση είναι "ποτέ", ή "δεν θυμάμαι", τότε πιθανότατα το πληκτρολόγιό σας να είναι γεμάτο με σκόνες, κομμάτια φαγητού, τρίχες, DNA ανθρώπινο και μη - αν έχετε κάποιο κατοικίδιο - και πολλά άλλα. Σε αυτόν τον οδηγό θα δούμε αναλυτικά πώς γίνεται ο καθαρισμός πληκτρολογίου και γιατί είναι απαραίτητος.
Γιατί να καθαρίσω το πληκτρολόγιό μου..
Πολύ καλή ερώτηση, γιατί να μπούμε στον κόπο να καθαρίσουμε ένα πληκτρολόγιο; Άλλωστε μπορεί να μας αρέσουν τα βρόμικα παιχν... Τα βρόμικα αντικείμενα.
Ωστόσο, αν βλέποντας την παραπάνω εικόνα νιώσατε ρίγος ή μια τάση ναυτίας, συνεχίστε την ανάγνωση.
Παρότι μπορεί να καθαρίζουμε συχνά το γραφείο μας από σκόνες, συνήθως αμελούμε την υγιεινή του πληκτρολογίου και του ποντικιού μας, παρά το γεγονός ότι είναι εργαλεία που χρησιμοποιούμε και αγγίζουμε καθημερινά.
Μία έρευνα που έγινε το 2008, έδειξε ότι τα πληκτρολόγια στα κοινόχρηστα γραφεία συνήθως περιέχουν περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας.
Πέρα όμως από άποψη υγιεινής και αισθητικής εικόνας, ένα βρόμικο πληκτρολόγιο μπορεί να υπολειτουργεί.
Τις περισσότερες φορές όταν τα πλήκτρα κολλάνε, όταν πατιούνται πολλαπλές φορές, ή όταν δεν πατιούνται καθόλου, το πρόβλημα οφείλεται σε σκόνη και σκουπιδάκια που έχουν μαζευτεί στο εσωτερικό του.
Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το πιο συνηθισμένο πράγμα που βρίσκει κανείς μέσα στο πληκτρολόγιό του είναι οι σπόροι σουσαμιού.
Ένας καλός καθαρισμός πληκτρολογίου, λοιπόν, είναι απαραίτητος, έτσι ώστε να γλιτώσουμε από τα παραπάνω προβλήματα.
Τι εργαλεία χρειάζεται ο καθαρισμός πληκτρολογίου..
Για να προχωρήσουμε με τον καθαρισμό, θα χρειαστούμε μερικά απλά εργαλεία και αντικείμενα, τα περισσότερα απ' τα οποία βρίσκονται σε κάθε νοικοκυριό.
Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε:
* ένα κατσαβίδι
* ένα μπολ με ζεστό νερό
* μπατονέτες
* ισοπροπυλική αλκοόλη
* μία πετσέτα
* έναν φυσητήρα ή σπρέι πεπιεσμένου αέρα
* πιστολάκι για τα μαλλιά (προαιρετικά)
Αποσυναρμολόγηση πληκτρολογίου..
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να αποσυναρμολογήσουμε το πληκτρολόγιό μας.
Πριν ξεκινήσουμε, καλό είναι να το τραβήξουμε μια φωτογραφία, έτσι ώστε να ξέρουμε πού θα πρέπει να τοποθετηθούν τα καπάκια των πλήκτρων μόλις τελειώσει ο καθαρισμός πληκτρολογίου.
Εδώ να σημειώσουμε ότι κάθε πληκτρολόγιο ενδέχεται να απαιτεί ελαφρώς διαφορετική διαδικασία αποσυναρμολόγησης από αυτήν που θα περιγράψουμε. Με μια αναζήτηση του μοντέλου σας στο YouTube, πιθανόν να βρείτε κάποιο βίντεο αποσυναρμολόγησης του εκάστοτε πληκτρολογίου.
Το δικό μας πληκτρολόγιο είναι μηχανικό, όμως τη ίδια λογική ισχύει για όλα τα πληκτρολόγια.
Ήρθε η ώρα να αποσυνδέσουμε το πληκτρολόγιό μας από τη θύρα USB του υπολογιστή.
Αφού φωτογραφίσαμε τα πλήκτρα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με την αφαίρεση του πάνω πλαισίου (frame) του πληκτρολογίου. Σαφώς, είναι πιο εύκολο να καθαρίσουμε ένα πληκτρολόγιο που δεν διαθέτει άνω πλαίσιο (frameless).
Ανάλογα με το πόσο βρόμικο είναι το πληκτρολόγιό μας, ή αν δεν θέλουμε να χάσουμε την εγγύηση ξεβιδώνοντάς το, μπορούμε απλά να προχωρήσουμε με την αφαίρεση των πλήκτρων.
Το δικό μας πληκτρολόγιο είχε εξωτερικό πλαίσιο, οπότε θα δείξουμε όλη την αποσυναρμολόγηση.
Ξεκινάμε αφαιρώντας όλες τις βίδες από τον πάτο του πληκτρολογίου.
Συνήθως κάποια ή κάποιες βίδες θα είναι κρυμμένες κάτω από ένα αυτοκόλλητο. Θα πρέπει να σκίσουμε το αυτοκόλλητο και να τις αφαιρέσουμε.
Προσοχή: Αν αφαιρέσουμε το αυτοκόλλητο, αυτόματα χάνουμε την εγγύηση για το πληκτρολόγιο. Προχωράτε με αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Το PCsteps δεν φέρει καμία ευθύνη σε τυχόν βλάβη του πληκτρολογίου σας.
Αφαίρεση πλήκτρων..
Όταν τελειώσουμε με όλες τις βίδες, συνεχίζουμε με την αφαίρεση των πλήκτρων.
Τα περισσότερα πληκτρολόγια, και κυρίως τα μηχανικά, διαθέτουν στη συσκευασία ένα ειδικό εργαλείο αφαίρεσης πλήκτρων (keycap puller).
Αν δεν έχετε ένα τέτοιο εργαλείο στη διάθεσή σας, μπορείτε να φτιάξετε κάποια δική σας κατασκευή. Στην παρακάτω εικόνα θα βρείτε μερικές ιδέες για DIY εργαλείο αφαίρεσης πλήκτρων.
Στη συνέχεια, λοιπόν, αφαιρούμε όλα τα πλήκτρα.
Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μεγαλύτερα πλήκτρα, όπως το Enter, το Shift, κτλ, γιατί από κάτω στηρίζονται με ένα μεταλλικό εξάρτημα.
Ακόμα μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο πλήκτρο διαστήματος (spacebar), που συνήθως διαθέτει και κάποια ελατήρια. Τοποθετούμε τα ελατήρια σε ασφαλές μέρος, γιατί είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του πλήκτρου.
Αφού αφαιρέσουμε όλα τα πλήκτρα, έχουμε επιτέλους πρόσβαση στο κυρίως σώμα του πληκτρολογίου.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα υπάρχουν επιπλέον βίδες που συγκρατούν αυτήν την πλακέτα στο πίσω καπάκι του πληκτρολογίου.
Τις αφαιρούμε, έτσι ώστε να καθαρίσουμε καλά και το καπάκι.
Πώς γίνεται ο καθαρισμός πληκτρολογίου..
Μέχρι στιγμής είδαμε την αποσυναρμολόγηση. Ήρθε όμως η ώρα να προχωρήσουμε και να δούμε πώς γίνεται στην πράξη ο καθαρισμός πληκτρολογίου.
Πλήκτρα..
Το πιο εύκολο στο καθάρισμα θα λέγαμε ότι είναι τα καπάκια των πλήκτρων. Από τη στιγμή που τα αφαιρέσαμε, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα βυθίσουμε σε ζεστό νερό. Έπειτα χρησιμοποιούμε κάποιο ύφασμα ή ένα μαλακό σφουγγάρι για να τα τρίψουμε.
Το σφουγγάρι μας δεν πρέπει να έχει σύρμα, γιατί μπορεί να γρατζουνίσουμε την επιφάνεια των πλήκτρων. Επιπλέον, το νερό δεν πρέπει να είναι καυτό.
Αν τα πλήκτρα μας είναι πολύ βρόμικα, μπορούμε να ρίξουμε και μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού για να τα σαπουνίσουμε. Προφανώς, δεν χρησιμοποιούμε χλωρίνη ή άλλου είδους ισχυρού καθαριστικού.
Όταν τελειώσουμε με το πλύσιμο, σκουπίζουμε τα καπάκια με μια στεγνή πετσέτα. Κατόπιν τα αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για να στεγνώσουν. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έχουν ούτε το παραμικρό ίχνος υγρασίας, πριν τα τοποθετήσουμε ξανά στη θέση τους.
Αν επιθυμούμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι μαλλιών. Προσοχή όμως στη θερμοκρασία, δεν θέλουμε να μαλακώσει ή να λιώσει το πλαστικό.
Κύριο σώμα πληκτρολογίου..
Κάτω από τα πλήκτρα κρύβεται συνήθως η περισσότερη βρομιά, και εδώ είναι ο καθαρισμός πληκτρολογίου απαιτεί αρκετή υπομονή.
Στη δική μας περίπτωση το πληκτρολόγιο δεν ήταν ιδιαίτερα βρόμικο, καθώς φροντίζουμε για τον τακτικό καθαρισμό του. Ωστόσο τα μάτια μας έχουν δει πολύ χειρότερα.
Όπως και να 'χει, παίρνουμε το πληκτρολόγιο παραμάσχαλα, πηγαίνουμε κάπου έξω, το γυρνάμε ανάποδα, και ξεκινάμε το τίναγμα. Ένας μικρός φυσητήρας είναι ό,τι πρέπει για "να φύγουν τα πολλά". Την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και το σπρέι πεπιεσμένου αέρα.
Μόλις τελειώσουμε, παίρνουμε μερικές μπατονέτες μαζί με αλκοόλη, και ξεκινάμε το σχολαστικό καθάρισμα ανάμεσα στα πλήκτρα.
Εφιστούμε ξανά την προσοχή, καθότι δεν πρέπει να βάλουμε πολλή αλκοόλη στην μπατονέτα. Δεν θέλουμε να στάξει καθόλου υγρό μέσα στην πλακέτα.
Εξωτερικό πλαίσιο..
Τα άνω και κάτω πλαίσια ενός πληκτρολογίου είναι συνήθως πλαστικά και πιο σπάνια μεταλλικά. Εν ολίγοις, δεν τίθεται κανένα θέμα αν τα πλύνουμε με νερό και δεν χρειάζονται καμιά ιδιαίτερη προσοχή.
Φροντίζουμε μόνο να τα στεγνώσουμε πολύ καλά πριν ξεκινήσουμε τη συναρμολόγηση.
Πληκτρολόγιο μεμβράνης..
Ο καθαρισμός πληκτρολογίου μεμβράνης δεν διαφέρει σε τίποτα από τη μέθοδο που περιγράψαμε παραπάνω. Τα καπάκια σε αυτά τα πληκτρολόγια βγαίνουν με τον ίδιο τρόπο.
Ακολουθούμε, λοιπόν, την ίδια διαδικασία, χωρίς φυσικά να βρέξουμε τη μεμβράνη.
Πληκτρολόγιο laptop..
Όσον αφορά τα laptop, ο καθαρισμός πληκτρολογίου είναι αρκετά πιο ζόρικος. Τα πλήκτρα ενός τέτοιου πληκτρολογίου διαθέτουν διακόπτες τύπου scissor, οι οποίοι δεν είναι ό,τι πιο εύκολο στην αποσυναρμολόγηση και συναρμολόγηση.
Επιπλέον, είναι σχετικά πιο εύθραυστοι από τους διακόπτες που περιγράψαμε παραπάνω, με αποτέλεσμα να είναι επιρρεπείς στα σπασίματα. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους διακόπτες πληκτρολογίων.
Σαφώς λοιπόν, ο καθαρισμός πληκτρολογίου σε laptop θα πρέπει να γίνει με μπατονέτες, αλκοόλη, και γαϊδουρινή υπομονή.
Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας έναν φυσητήρα ή σπρέι πεπιεσμένου αέρα για να απομακρύνουμε την περισσότερη σκόνη και τα σκουπίδια. Εννοείται πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε πάντα με το laptop σβηστό.
Έπειτα, με τις χρησιμοποιώντας ελάχιστη ισοπροπυλική αλκοόλη σε μια μπατονέτα, περνάμε όλες τις επιφάνειες ανάμεσα από τα πλήκτρα, μέχρι να καθαρίσει το πληκτρολόγιο.
Συναρμολόγηση..
Αφού τελειώσει ο καθαρισμός πληκτρολογίου, θα πρέπει να συναρμολογήσουμε όλα τα κομμάτια. Για να γίνει αυτό, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης από την ανάποδη.
Τα μόνα σημεία που ίσως μας δυσκολέψουν, είναι τα πλήκτρα με το μεταλλικό εξάρτημα και το spacebar. Παρακάτω θα δείτε ένα βίντεο για το πώς μπορούμε να τα βάλουμε σωστά στη θέση τους.
Αφού γίνουν όλα όπως πρέπει, ήρθε η ώρα να βάλουμε το πληκτρολόγιο σε κάποια θύρα USB, και να ελέγξουμε αν πατιούνται σωστά όλα τα πλήκτρα.
Ο καθαρισμός πληκτρολογίου του τεμπέλη..
Εμείς προτείνουμε να καθαρίζετε το πληκτρολόγιό σας με τη μέθοδο που περιγράψαμε τουλάχιστον μία ή δύο φορές κάθε χρόνο.
Ωστόσο, υπάρχει και ένας πιο εύκολος, αλλά λιγότερο σχολαστικός τρόπος καθαρισμού, τον οποίον μπορούμε να χρησιμοποιούμε πιο συχνά. Σε αυτή τη μέθοδο θα χρησιμοποιήσουμε μόνο αλκοόλη, μπατονέτες, και φυσητήρα.
Στην ουσία η μόνη διαφορά είναι ότι δεν θα χρειαστεί να αποσυναρμολογήσουμε ολόκληρο το πληκτρολόγιο, ξεβιδώνοντας το γύρω πλαίσιο.
Ξεκινάμε λοιπόν γυρίζοντας το πληκτρολόγιο ανάποδα, και τινάζοντας ό,τι σκουπιδάκια έχει μαζέψει. Ο φυσητήρας ή ο πεπιεσμένος αέρας θα μας φανεί για άλλη μια φορά χρήσιμος.
Έπειτα, παίρνουμε τις μπατονέτες, βάζουμε κλασικά λίγη αλκοόλη, και ξεκινάμε το τρίψιμο ανάμεσα στα πλήκτρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αλκοόλη και πάνω στα πλήκτρα, αν και υπάρχουν καπάκια που ενδέχεται να αποχρωματιστούν αν κάνουμε κάτι τέτοιο.
Ο καθαρισμός πληκτρολογίου με τον παραπάνω τρόπο δεν παίρνει πάνω από 10 λεπτά. Όταν τελειώσουμε, καλό είναι να αφήσουμε το πληκτρολόγιο να στεγνώσει για μερικές ώρες, πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία εβδομαδιαία ή μηνιαία, έτσι ώστε να κρατάμε το πληκτρολόγιό μας καθαρό. Έτσι δεν θα χρειάζεται να το αποσυναρμολογούμε κάθε φορά που μας πέφτει ένα ψίχουλο ανάμεσα στα πλήκτρα.
Εναλλακτικά, βέβαια, μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε μπροστά στον υπολογιστή. Φήμες λένε ότι υπάρχουν ειδικά έπιπλα πάνω στα οποία μπορούμε να τρώμε, τα λεγόμενα "τραπέζια", αλλά δεν παίρνουμε κι όρκο. Πιθανολογούμε δε, ότι μάλλον πρόκειται για αστικό μύθο.
Πόσο συχνά καθαρίζετε το πληκτρολόγιό σας..
Πείτε μας την αλήθεια, πόσο βρόμικο είναι το δικό σας πληκτρολόγιο; Το καθαρίζετε συχνά ή καθόλου; Πόσο σουσάμι βρήκατε στο εσωτερικό του;
Αν σας άρεσε ο οδηγός μας ή αν έχετε απορίες για το πώς γίνεται ο καθαρισμός πληκτρολογίου, γράψτε μας στα σχόλια.

Μάρκος Στάμκος, Ιούλιος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκούλιαρη.. Αγία Κυριακή Κοζάνης.. Η καταγωγή μου.. Το χωριό  της Ρίγανης ...