Translate

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Πώς Βρίσκω Drivers
για Οποιαδήποτε Άγνωστη Συσκευή..


Σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν θα χρειάζονταν Drivers: Το λειτουργικό σύστημα θα αναγνώριζε κατευθείαν και θα ήξερε να χειριστεί όλες μας τις συσκευές. Επειδή όμως ο κόσμος μας δεν είναι ιδανικός, στον οδηγό αυτό θα δούμε πώς βρίσκω drivers για μία άγνωστη συσκευή, εύκολα και γρήγορα!
Λίγα πράγματα είναι πιο εκνευριστικά από το να έχουμε τελειώσει μόλις τη νέα εγκατάσταση των Windows, και μια συσκευή στο σύστημά μας να την εμφανίζει σαν "Άγνωστη Συσκευή", χωρίς καμία πληροφορία για τη μάρκα ή το μοντέλο.
Ευτυχώς, σας έχουμε έναν εύκολο τρόπο να μάθετε τα πάντα για οποιαδήποτε "άγνωστη συσκευή" και, κυρίως, πώς να βρείτε το Driver για να την κάνετε γνωστή.
Πώς Βρίσκω Drivers:
Βήμα 1ο. Διαχείριση Συσκευών
Από την πρώτη μου επαφή με τους υπολογιστές και τους drivers, είχα μία απορία: γιατί δεν είχε κάθε συσκευή (κάρτα γραφικών, κάρτα ήχου, κάρτα δικτύου κλπ) κωδικοποιημένη τη μάρκα και το μοντέλο της, ώστε να ξέρουμε τι συσκευή είναι ακόμα κι αν δεν έχουμε drivers?
Όπως αποδεικνύεται, κάθε συσκευή έχει ένα τρόπο να την αναγνωρίσουμε, απλά θέλει λίγο "σκάψιμο".
Το πρώτο βήμα είναι να πάμε στη διαχείριση συσκευών. Στα Windows 7 πηγαίνουμε στο μενού εκκίνησης και πληκτρολογούμε "Διαχείριση συσκευών"
Στα Windows 8 πηγαίνουμε στην οθόνη έναρξης (αυτή με τα πολύχρωμα πλακάκια) και γράφουμε το ίδιο, "Διαχείριση Συσκευών".
Το παράθυρο που θα ανοίξει καταγράφει όλες τις συσκευές του υπολογιστή μας, γνωστές και άγνωστες.
Βήμα 2ο. Αναγνωριστικά Υλικού..
Πηγαίνουμε στη συσκευή που θέλουμε να βρούμε, κάνουμε δεξί κλικ και επιλέγουμε "Ιδιότητες"
Στην τρίτη καρτέλα, "Λεπτομέρειες" θα βρούμε μια τεράστια λίστα με ιδιότητες. Αυτή που μας ενδιαφέρει είναι τα "Αναγνωριστικά Υλικού".
Θα μας εμφανίσει μια σειρά τιμές. Αυτή που μας ενδιαφέρει είναι η πρώτη, και συγκεκριμένα τα γράμματα ή και οι αριθμοί μετά το Ven_ (Vendor ID) και Dev_ (Device ID)
PCIVEN_8086&DEV_4237&SUBSYS_02291025&REV_07
Γνωρίζοντας αυτούς τους αριθμούς, γνωρίζουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να εντοπίσουμε τη συσκευή.
Βήμα 3ο. Εντοπίζοντας τη Συσκευή..
Μπορεί να φαίνεται εκπληκτικό, με τους πρακτικά άπειρους συνδυασμούς κατασκευαστών, συσκευών και μοντέλων, υπάρχει όμως μια ιστοσελίδα που έχει μια λίστα που τους περιλαμβάνει σχεδόν όλους.
Η σελίδα αυτή ονομάζεται PCI Database και είναι ίσως η πιο άσχημη σελίδα που θα δείτε αυτό το μήνα.
Παρ' όλα αυτά, για τη δουλειά που τη θέλουμε, είναι ανεκτίμητη. Βλέπετε, αρκεί να βάλουμε το Vendor ID στο πρώτο πεδίο, να κάνουμε αναζήτηση...
Και αμέσως βρίσκουμε την πιθανή κατασκευάστρια εταιρεία.
Το ότι είχαμε δύο αποτελέσματα στο παράδειγμα, Acer και Intel, δεν μας πτοεί, καθώς έχουμε και το Device ID.
Κάνουμε λοιπόν αναζήτηση με βάση αυτό...
Και βρίσκουμε πως η άγνωστη συσκευή δεν ήταν άλλη από την κάρτα ασύρματου δικτύου της Intel.
Βήμα 4ο. Κατεβάζοντας τους Drivers..
Τώρα που ξέρουμε τον κατασκευαστή και το μοντέλο, μπορούμε φυσικά να μπούμε στο site του και να κατεβάσουμε Drivers.
Υπάρχει όμως και μια πιο άμεση μέθοδος, χρησιμοποιώντας τη σελίδα DriversGuide, η οποία από το 1996 έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 1.700.000 διαφορετικούς Drivers για κάθε έκδοση των Windows.
Μπαίνουμε λοιπόν στη σελίδα, και γράφουμε τη συσκευή για την οποία χρειαζόμαστε Drivers...
Η αναζήτηση ίσως μας επιστρέψει εκατοντάδες αποτελέσματα. Για να ξεσκαρτάρουμε αυτά που δεν χρειαζόμαστε, πηγαίνουμε στην ενότητα Operating System και επιλέγουμε "More..." για να μας δείξει όλα τα λειτουργικά συστήματα.
Κάνουμε κλικ στο δικό μας λειτουργικό, και τα αποτελέσματα θα περιοριστούν στα πιο σχετικά. Επιλέγουμε αυτό που θέλουμε, και κάνουμε κλικ στο Free Download.
Πηγαίνουμε στο πράσινο κουμπί Download Now.
Θα μας ζητηθεί να γράψουμε τη φράση επί της οθόνης για να πιστοποιήσουμε πως είμαστε άνθρωποι και όχι ρομπότ, και μετά κάνουμε ξανά κλικ στο πράσινο κουμπί για να κατεβάσουμε το Driver της επιλογής μας.


Μάρκος Στάμκος, Ιούλιος 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκούλιαρη.. Αγία Κυριακή Κοζάνης.. Η καταγωγή μου.. Το χωριό  της Ρίγανης ...